Umění ve světě za zrcadly

Úspěšně za sebou máme další vernisáž v naší nově zrekonstruované Dub Gallery, která v pátek 5. 5. 2017 odstartovala výstavu výjimečného slovensko-španělského dua Miloše Koptáka a Rai Escalé.

Minulý týden v pátek se v Dub Gallery potkali všichni ti, jenž si oblíbili tvorbu zahraniční dvojice Miroir Noir, Rai Escalé a Miloše Koptáka. Tato svérázná dvojice se dala dohromady v roce 2007 a od té doby se prezentovala na dvanácti samostatných výstavách. Aktuálně probíhající výstava je třináctou v pořadí. Stala se tak nositelkou magického čísla.
Kurátorem výstavy Nocturno – Miroir Noir! je český historik umění, výtvarný kritik, teoretik a publicista Petr Vaňous. Oba umělci mají podobné malířské vidění i způsob podání. Jejich díla jsou výrazná a expresivní. Temná, mystická, pozoruhodná a psychologizující tvorba této výtvarné dvojice je v naší galerii k vidění až do 30. června. Nenechte se však zmýlit. Jejich tvorba je temná pouze svým barevným pojetím. Černá barva se totiž stala dominantním rysem jejich tvorby.

Na práci této dvojice je zajímavý společný dialog, který spolu navazují při tvorbě na jednom díle. Vytváří tak jedinečné spojení plné napětí a příběhovosti. Jejich dílo vzniká střídavou prací, kvůli čemuž se vznik jednotlivých obrazů neobejde beze sporů. Chvilková disharmonie a radikální zásahy do díla z něj však pokaždé vytvoří dílo nové, neopakovatelné a v čase nauchopitelné. Hotové není, dokud se na tom neshodnou oba z této dvojice. Překvapivé je, že divák nemá šanci poznat, které tahy patří Koptákovi a které Escalé. Nic z toho ale není důležité. Podstatné je celkové vyznění obrazu, jeho výraz a forma.

Přijďte se podívat na výstavu, která je výsledkem unikátní synergie dvou vzájemně fungujících solitérů, jejichž spojením se zrodil integrovaný soubor Nocturno. V přízemí a dalších prostorách galerie můžete vidět díla i jiných umělců, jako například Martin Knut, Kristína R. Mésároš, Ján Vasilko, Katarína Slaninková, Edvardas Racevičius.

Dub Gallery na facebooku
YouTubeInstagram