Reportáž z vernisáže obrazů Martina Knuta: Tušíte, že neviete, čo cítíte

Minulý týden jsme v naší galerii odstartovali novou sezónu. Stalo se tak na vernisáži obrazů slovenského malíře Martina Knuta. Tušíte, že neviete, čo cítíte je názvem výstavy, která u nás bude k vidění minimálně do konce tohoto roku.

Její název je více než příznačný. Martinovy obrazy totiž nejsou pouhopouhou vizuální záležitostí. Musíte v nich číst, objevovat mnohotvárnost v jednoduchosti. Mají snahu sdělit vám více než je na první pohled vidno. Budete-li se na jeho obrazy dívat pět vteřin, příliš vám toho neřeknou, přečtete-li si Martinovy rukou psané doprovodné popisky, začnete pronikat do jejich podstaty. Budete-li však chtít maximálně proniknout do jejich hloubky, rozkrýt jejich významy, budete mu muset věnovat více prostoru…

Když se vám to podaří, začnete silně pochybovat o svých názorech a pocitech. Začnete své zkušenosti konfrontovat s tím, co vám říkají obrazy Martina Knuta. Nakonec dojdete chtě, nechtě k tomu, že neviete, čo cítíte.

Významy, které Martin do svých děl vmalovává vycházejí z jeho každodenní zkušenosti s lidmi. Zkoumá lidskou psychiku, názory, postoje, duševní vývoj, mezilidské vztahy a mnoho dalšího, aby mohl nenásilně, svébytně a duchaplně upozorňovat na aktuální celospolečenské i individuální problémy.

Ti z vás, kteří se zúčastnili vernisáže, měli jedinečnou možnost seznámit se se samotným autorem a užít si tak společnost této úžasné osobnosti. Pro nás je Martin Knut studnicí moudrosti. Je člověkem, kterého bychom mohli poslouchat od rána do večera, a přesto bychom neměli jeho životních zkušeností dosti. Nasytit se Martina Knuta a jeho tvorby je téměř nemožné. Můžete se s ním bavit o umění, historii, matematice, marketingu, reklamě, literatuře, psychologii, filosofii, a zároveň si užít spousty legrace při poslechu jeho životních historek.

Kdybyste byli na vernisáži, zjistili byste, že se měl možnost setkat s Woody Allenem, a že jeho tvorbu znají i v New Yorku. Dozvěděli byste se, proč má tak rád matematiku, a jak chápe význam čísla nula. Nicméně nezoufejte, výstava je v Pelhřimově stále k vidění a osobnost Martina Knuta vám přiblížíme skrze rozhovor, na kterém s ním aktuálně pracujeme.

Dub Gallery na facebooku
YouTubeInstagram