Hra na pravdu se Zbyňkem Sedleckým

V pátek 15. září se v prostorách naší galerie uskutečnila vernisáž obrazů pražského malíře Zbyňka Sedleckého. Výstava, která zde bude k vidění až do 27. října tohoto roku, byla zahájena za přítomnosti majitele galerie Filipa Duba, Zbyňka Sedleckého i kurátora výstavy Petra Vaňouse.

Vernisáž se nesla ve velmi pozitivním duchu a všichni návštěvníci se dobře bavili více jak dvě hodiny. Skleničky dobrého vína a hovory o současném stavu umění potěšily ucho nejednoho sběratele umění, kterých se tu sešlo překvapivě mnoho.

Kurátorem této a mnoha již proběhnuvších výstav v naší galerii byl opět Petr Vaňous, který má za sebou skutečně působivé portfolio výstav. Za zmínku stojí například výstava nazvaná Motýlí efekt?, kterou mohli milovníci umění vidět v roce 2013 v Galerii Rudolfinum. Petr Vaňous působí v současné době jako odborný asistent na Akademii výtvarných umění v Praze a podílí se na výstavní koncepci Galerie Vyšehrad.

Petr Vaňous poskládal díla Zbyňka Sedleckého do zajímavé posloupnosti, který vytváří harmonický, ale pulsující celek. Jednotlivé obrazy na sebe navazují v nečekaně sestavené příběhové linii, a tak k sobě promlouvají jazykem, jenž si každý může vyložit podle vlastních zažitých vizuálních vzorců a schémat. Dialogy mezi jednotlivými díly, abstraktními figurami a lineárními architektonickými spojnicemi vytváří zvláštní napětí, které v nás vyvolává potřebu hledat jedinečné a neopakovatelné zdroje pravdy.

Kde se však nachází hranice reality přímé a té zprostředkované, ví jen sám malíř. My se můžeme návštěvou výstavy pouze pokoušet o jejich reminiscenci. Zahrajme si se Zbyňkem Sedleckým tuto hru, která nás nenechá klidnými, protože to je přeci to, co nás na umění tolik láká.

Galerie je veřejnosti po dobu trvání výstavy otevřena v těchto dnech:
Úterý 15:00 – 18:00
Středa 15:00 – 18:00
Čtvrtek 15:00 – 18:00
Po domluvě je možná i individuální prohlídka.

Dub Gallery na facebooku
YouTubeInstagram